wtorek, 31 stycznia 2012

Herbata z hibiskusa

Ketmia nazywana także hibiskusem (spolszczenie nazwy łacińskiej) – rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych.
Kwiat hibiskusa ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, a polisacharydy wzmacniają odporność organizmu. Działa on też kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia, uważa się także, że wzmacnia wątrobę. Ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor. Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) to wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. Przyspiesza on przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu działanie antybakteryjne i moczopędne, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie.
Kwiat hibiskusa kwitnie tylko jeden dzień.
Schłodzona herbatka z kwiatów hibiskusa (ketmii szczawiowej) orzeźwia i dodaje energii. Gorąca – jest dobrym antidotum na infekcje.
Po zaparzaniu kwiaty hibiskusa nawet dwukrotnie zwiększają swoją objętość, a każdemu naparowi nadają piękny wygląd i lekko kwaskowaty smak.
Zalej łyżeczkę lub torebkę ziół szklanką wrzątku i zostaw pod przykryciem na 10 minut. Przed wypiciem zamieszaj.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię herbatę z hibiskusa:) Piękny kolor i właśnie ten lekko kwaskowy smak, który można oczywiście osłodzic;) No i wspomnienie z Egiptu...;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem na czym to polega, ale każdej zimy wypijam hektolitry herbaty z hibiskusa. Przychodzi wiosna - odstawiam. I zrozum tu człowieku swój organizm. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W lecie pijam mocno schłodzoną. Dobrze smakuje i orzeźwia.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja ją piję o każdej porze - jak tylko uda mi się kupić

    OdpowiedzUsuń