poniedziałek, 9 stycznia 2012

Limoncello (jeszcze nie sprawdzone..)

12 cytryn (tylko skórki z cytryn)
1 litr spirytusu
1 kg cukru
1 litr wody
Do litra spirytusu wrzucamy żółtą część skórek z 12 cytryn. Trzymamy zamknięte w ciemności kilka dni aż alkohol rozpuści barwnik skórek i staną się całkiem białe. Wówczas sporządzamy syrop przez rozpuszczenie 1 kg cukru w litrze wrzątku. Do odcedzonego alkoholu wlewamy zimny syrop, mieszamy, butelkujemy i odstawiamy do lodówki na miesiąc.

4 komentarze:

  1. Na pewno bedzie dobre :-)
    Beatko po polaczeniu z syropem likier nie musi stac w lodowce. Mozna go trzymac zwyczajnie w barku czy szafce kuchennej. Podajemy za to dobrze schlodzony. Nawet z zamrazarki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz świetne przepisy, i będę na pewno je wypróbuję!!! Pozdrawiam cieplutko! Ps. Mam nadzieję że z paluszkiem już wszystko ok....czego też Ci życzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. paluszek nadal nieciekawy, jakoś tak bez paznokcia :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Paznokieć odrośnie.....ale bólu to Ci nie zazdroszczę.....Szybkiego powrotu do zdrówka!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń