12 cytryn (tylko skórki z cytryn)
1 litr spirytusu
1 kg cukru
1 litr wody
Do litra spirytusu wrzucamy żółtą część skórek z 12 cytryn. Trzymamy zamknięte w ciemności kilka dni aż alkohol rozpuści barwnik skórek i staną się całkiem białe. Wówczas sporządzamy syrop przez rozpuszczenie 1 kg cukru w litrze wrzątku. Do odcedzonego alkoholu wlewamy zimny syrop, mieszamy, butelkujemy i odstawiamy do lodówki na miesiąc.
Na pewno bedzie dobre :-)
OdpowiedzUsuńBeatko po polaczeniu z syropem likier nie musi stac w lodowce. Mozna go trzymac zwyczajnie w barku czy szafce kuchennej. Podajemy za to dobrze schlodzony. Nawet z zamrazarki.
Masz świetne przepisy, i będę na pewno je wypróbuję!!! Pozdrawiam cieplutko! Ps. Mam nadzieję że z paluszkiem już wszystko ok....czego też Ci życzę.
OdpowiedzUsuńpaluszek nadal nieciekawy, jakoś tak bez paznokcia :(
OdpowiedzUsuńPaznokieć odrośnie.....ale bólu to Ci nie zazdroszczę.....Szybkiego powrotu do zdrówka!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń