środa, 11 stycznia 2012

Porchetta

Uproszczony przepis na cudowne danie z centralnych Włoch (Lazio, Toskania, Umbria). Porchetta jest całym prosiakiem nadzianym masą ziół oraz własnymi podrobami, pieczonym przez noc w ciepłym piecu. Nie wszyscy mamy jednak odpowiedni piekarnik, może też pojawić się problem ze zdobyciem całego prosiaka (ok. 60 - 70 kg)... Czyli zrobimy boczek nadziewany ziołami - równie pyszny.
2 kg kawałek surowego boczku ze skórą
gruba sól
2 garści świeżych ziół (tymianku, rozmarynu szałwii, bazylii w dowolnych proporcjach) - ostatecznie suszonych
5 ząbków czosnku
łyżeczka ziaren kopru włoskiego
oliwa z oliwek
Piekarnik rozgrzewamy do najwyższej możliwej temperatury. Kładziemy mięso skórą do góry na stole kuchennym. Bierzemy najostrzejszy z dostępnych noży i nacinamy skórkę pionowymi liniami przez całą jej powierzchnię, dość gęsto obok siebie. Tniemy nie za głęboko, żeby nie nacinać mięsa, a tylko przeciąć się przez warstwę tłuszczu. Nacięty boczek odwracamy mięsną stroną do góry i nacieramy grubą solą oraz pieprzymy. Zostawiamy na dziesięć minut, żeby sól się trochę rozpuściła. Zioła myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Zioła i czosnek rozkładamy na mięsie, posypujemy nasionami kopru. Teraz mięso zwijamy i sznurujemy. Ładnie związaną roladę skrapiamy oliwą i posypujemy grubą solą i pieprzem. Wkładamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Odwracamy i pieczemy dalszy kwadrans, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy boczek przez kolejne 3 godziny. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno - wówczas wstawiamy mięso do lodówki, żeby łatwiej było je kroić.
http://www.porchettatoscana.eu/produzione_porchetta_toscana.html
http://ipscasagrande.interfree.it/ternieuropa/2dricette/porchetta.htm
http://www.ricettepercucinare.com/magazine/2012/01/sagra-della-porchetta-a-santantonio-abate.htm - niedługo będzie 33 Święto Porchetty w San'Antonio Abate niedaleko Neapolu 13 - 22 stycznia

3 komentarze:

  1. Wow, robi wrażenie :) Pewnie smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, super! i danie i w ogóle sposób pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczny widok....Tak też pewnie smakuje! Byłam we Włoszech i jadłam tam przepyszne bułeczki nadziewane szynką i drugie serem.... może masz na nie przepis? Była bym bardzo wdzięczna bo bardzo mi smakowały!!!!

    OdpowiedzUsuń