6 - 8 porów, same białe części pokrojone na 1 cm krążki 
1 ciasto francuskie 
1 duża śmietana 18%
6 pieczarek 
masło
Smażymy pory na prawdziwym masełku, aż się zrobią złote i przysmażone. 
Naczynie o wyklejamy ciastem francuskim, tak aby było na zakrycie. 
W cieście robimy dziurki widelcem. 
Jak pory przestygną układamy na ciasto i podsmażone pieczarki, grubo pokrojone 
Koniecznie na to kostka rosołowa pokruszona.
Ew. można dodać kawałki sera pleśniowego lub fety.
Na to całą dużą śmietanę, pieprz, sól.
Zalepiamy ciastem, żeby była paczuszka i też robimy kilka dziurek 
I na ok 40 minut do piekarnika 180 stopni C.
Brzmi pysznie:) Bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper, u mnie dziś za to krem z pora, z paluchami makowymi z ciasta francuskiego, więc widzę, że podobne składniki u nas królują :)
OdpowiedzUsuńbo teraz jest pora na pora :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo według składników może to być rewelacja!!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń