piątek, 6 stycznia 2012

Marokańska sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus

Przepis do zapamiętania i zrobienia w najbliższym czasie - jak tylko znajdę chętną osobę do siekania.
1 szklanka kaszy kuskus
1/4 szklanki rodzynek
1 1/4 szklanki gorącego bulionu z kurczaka lub warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka soli
1 marchewka starta na grubych oczkach tarki
1/2 czerwonej papryki – drobno pokrojonej w kostkę
1/4 czerwonej cebuli – drobno pokrojonej w kostkę
1 szklanka ciecierzycy z puszki – wypłukanej i osuszonej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kuskus wymieszać z rodzynkami w misce i zalać gorącym bulionem. Przykryć naczynie i odstawić na 5 minut.
Sos: Wymieszać dokładnie oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, przyprawy i sól.
Kuskus rozdrobnić widelcem, aby oddzielić ziarna, wymieszać z warzywami oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
Polać całość sosem i wymieszać razem, aż wszystko będzie dobrze połączone.
Przepis z www.mediterrasiancooking.com
Warzywa strączkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz