sobota, 30 czerwca 2012

Mrożona herbata z miętą i cytryną - Tè freddo alla menta e limone


3 łyżeczki herbaty (torebki)
pęczek mięty
2 łyżki cukru
1 cytryna
1 l wrzącej wody
Do dzbanka wsypać herbatę, dodać miętę, cytrynę w plasterkach i cukier. Zaparzać ok. 5 min, przecedzić, schłodzić i wstawić do lodówki. Podawać z kostkami lodu.
Oryginalny przepis.
Kuchnia Bardzo Włoska 2012 
Festiwal Liścia Przekąski na SESJĘ Zielnik Kuchenny 2012 Smakołyki na pikniki

piątek, 29 czerwca 2012

Nalewka orzechowa - Nocino


10 zielonych orzechów włoskich
1/2 l wódki 40%
Orzechy drobno pokroić i zalać wódką. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6 - 7 tygodni. Po tym czasie przelać przez filtr (np. do kawy), rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Doskonała na nieżyty żołądka! We Włoszech robi się ją ze spirytusu i dodaje różne przyprawy. Nasza jest bardziej wytrawna!
http://acia1065.blogspot.com/2011/06/nocino.html
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Omlet - Frittata - Tortilla


A właściwie coś pośredniego. Wykorzystałam resztkę ziemniaczków. Podsmażyłam na tłuszczu i na to dałam jajka wymieszane z solą i pieprzem. Nie miałam akurat parmezanu, aby starty dodać do jajek, więc ser w plasterkach dałam na wierzch. I tak zapiekłam pod przykryciem. Do tego natka (lub inne zioło) i sałatka z pomidorów i cebuli. Tak jak napisałam włoszki dodają starty ser do jajek i smażą frittatę z dwóch stron, inne dodatki dowolne (szczypiorek, cebulka, zioła). Hiszpanki wykorzystują ziemniaki i inne warzywa (groszek, pomidor) dzięki czemu danie wygląda kolorowo. Można oczywiście dodać mięso (np. z rosołu), wędliny czy ryby. Wspaniałe danie do wykorzystania resztek.
Danie to można jeść na ciepło i na zimno!
Przekąski na SESJĘ 
Smakołyki na pikniki Kuchnia Bardzo Włoska 2012 Pomidorowe inspiracje Festiwal Liścia 1000 sposobów na mięso z rosołu - KONKURS

"Quay - Food Inspired By Nature" by Peter Gilmore

czwartek, 28 czerwca 2012

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum, Ziele długowieczności)


Jiaogulan - pnąca bylina - zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych krańców Chin, północnego Wietnamu , Korei Południowej i Japonii. Jiaogulan jest najbardziej znany jako lek ziołowy; od tysięcy lat stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów jak cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, selen, wapń i żelazo. Badania kliniczne wykazały szereg leczniczych właściwości Jiaogulanu.
Stwierdzono, że Jiaogulan:
- hamuje namnażanie się komórek nowotworowych od 20 do 80%,
- zwiększa sprawność mięśnia sercowego,
- przeciwdziała marskości wątroby,
- jest inhibitorem dla niektórych bakterii, np. w ich obecności ginie staphylococcus aureus,
- reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy i zawałowi serca,
- poprawia funkcje nerek,
- picie wieczorem naparu poprawia jakość i długość snu,
- antydepresant - utrzymuje stan równowagi organizmu,
- stymuluje wytwarzanie tlenku azotu, który odblokowuje i poszerza naczynia krwionośne,
- podnosi odporność,
- ma działanie przeciwzapalne m. in. na wrzody żołądka,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- zwiększa wydolność układu oddechowego,
- poprawia przemianę materii,
- reguluje przepływ krwi, usuwa zastoje krwi,
- działa przeciwbólowo,
- przeciwdziała pogrubianiu się ścianek żył na skutek syntezy białek i DNA,
 - chroni DNA przed uszkodzeniem, co opóźnia proces starzenia się organizmu.
Warunki uprawy:
- roślinę najlepiej uprawiać w żyznej ziemi, na miejscach dobrze oświetlonych, ale niezbyt silnie nasłonecznionych.
- wytrzymuje mrozy do -15°C, dlatego w gruncie może być uprawiana w cieplejszych rejonach kraju i starannie okrywana na zimę.
 - cięcie: jest byliną pnącą, dlatego wczesną wiosną wszystkie pędy roślin uprawianych w gruncie trzeba przyciąć tuż nad ziemią.
 Może rosnąć w pojemnikach - latem na balkonie lub tarasie, a zimą w chłodnym, ale nie mroźnym miejscu. Przez cały rok może być uprawiana w pomieszczeniu, np. w kuchni.
 We współczesnej medycynie Jiaogulan jest też nazywany 'pięciolistnym żeńszeniem' - mówi się, że ma podobne właściwości, ale cztery razy mocniejsze działanie.
 Herbatka może być przygotowana zarówno ze świeżych jak i z suszonych listków. Liście gotuje się przez 3 minuty lub parzy tak, jak herbatę i gotowe.
 Świetnie nadaje się też do sałatek. Jej delikatnie słodkawy smak będzie przyjemnością dla niejednego podniebienia.
Liście i młode pędy można pozyskiwać przez cały okres wzrostu. Przycinanie rośliny w tym celu nie szkodzi pnączu, wręcz przeciwnie - powoduje jej lepsze rozkrzewianie się.

Moje okno


Pierwszy kwiat męczennicy (passiflora), jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum, Ziele długowieczności), begonia bulwiasta, komarowiec (Plektrantus).
Kwiaty męczennicy i begonii jadalne, a jiaogulan możemy użyć do sałatek czy herbatek! 

środa, 27 czerwca 2012

Przepisy Joanny Chmielewskiej


Przepisy Joanny Chmielewskiej

Kalarepa faszerowana - Cavolo rapa farcito



Mój dzisiejszy obiadek z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Oczywiście można też użyć mięsa mielonego surowego. 
3 kalarepy
30 dkg mięsa
1 cebula
5 dkg ryżu (ugotowałam więcej, bo była w planie zupa pomidorowa)
1 łyżka ajwaru (moja produkcja)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ew. koperku, szczypiorku)
sól, pieprz
Kalarepek nie obierałam, wydrążyłam i nadziałam farszem, trochę nadzienia pozostało, więc zrobiłam 1 paprykę. Resztki kalarepy włożyć do naczynia żaroodpornego razem z faszerowanymi warzywami. Podlać rosołem (ew. z kostki). W piekarniku, pod przykryciem ok 1 godz. temp. 180'C. 
Warzywa faszerowane są bardzo popularne we Włoszech, nadziewają tam bardzo dużo warzyw!
Dla mnie jest to super pomysł na obiad czy kolację, nie musimy już dodawać nic więcej.
Zamiast ryżu możemy użyć dowolne kasze. Można do nadzienia dodać 1 jajko.
1000 sposobów na mięso z rosołu - KONKURS Kuchnia Bardzo Włoska 2012


Farsz mięsny

Z mięsa rosołowego można zrobić mnóstwo dobrych rzeczy. Mielimy je w maszynce, doprawiamy przyrumienioną cebulką, solą, pieprzem, ew, dajemy jajko. Farszem tym można nadziewać: pierożki, knedle, naleśniki, warzywa czy tarty. Jak mięska za mało to można dodać ryż, kaszę, grzybki, itp.
1000 sposobów na mięso z rosołu - KONKURS

wtorek, 26 czerwca 2012

Faceci od kuchni - zwiastun (PL/HD)

Veggie Propaganda

Calvin Klein One Summer 2012


Calvin Klein One Summer 2012 to zapach lata, który przypomina o dniu spędzonym na plaży. Calvin Klein Eternity Summer 2012 jest jak orzeźwiający koktajl z owoców cytrusowych. Został zainspirowany wspomnieniami letniego dnia spędzonego na plaży – pełnego rozkosznych zmysłów, ciepła, odpoczynku i zachwytu blaskiem letniego słońca w morskich falach oceanu. W zapachu poczujesz czyste, świeże i owocowe aromaty kwiatu pomarańczy, bergamotki, ogórka i gruszki. Dalsze nuty odkrywają przyjemną woń mięty, kwiatu lotosu i świeże nuty wody, oczywiście dobrze schłodzonej kostkami lodu. Baza tej wody perfumowanej jest oparta na drzewie sandałowym, rumie i mchu morskim.
Skład:
nuty głowy: bergamotka, limonka, ogórek, mięta
nuty serca: jabłko, rozmaryn, kwiat lotosu, świeże nuty wodne
nuty podstawy: drzewo sandałowe, rum, morski mech

Pastina


1 l rosołu 
120 g drobnego makaronu
serek topiony
parmezan do posypania
Makaron ugotować w rosole, podać zupę posypane parmezanem. Jeśli dodajemy serek topiony to rozdrobnić go i wrzucić do rosołu 1 min przed końcem gotowania.
Kuchnia Bardzo Włoska 2012 IV Letni Festiwal Zupy

wtorek, 5 czerwca 2012

Jajko na miękko ze szparagami

Przepis na 2 osoby, pyszne śniadanie!
Pęczek zielonych szparagów
4 jajka
Sól
Odciąć końce ze szparagów i gotować ok. 5 min., aż zmiękną. Odcedzić.
Ugotować jajka na miękko.
Wyciągnąć je z wody i od razu odciąć górę z każdego, żółtko powinno być płynne, aby można było zanurzyć w nim szparaga. Posypać solą do smaku.
wg. Nigelli Lawson
Szparagi na stół

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Truskawki z miętą - Fragole con menta

truskawki
mięta - świeża
cukier - niekoniecznie
ew. ocet balsamiczny i pieprz
Truskawki umyć, odsączyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Ew. dodać cukier. Mięte dokładnie umyć i obskubać listki z gałązek. Listki dokładnie posiekać i dodać do pokrojonych truskawek. Wymieszać. Można skropić octem balsamicznym i posypać pieprzem. Odczekać do czasu aż truskawki puszczą lekko sok.

niedziela, 3 czerwca 2012

Nalewka z jagody kamczackiej

1 kg owoców jagody kamczackiej
 0,5 kg cukru
 0,5 l wódki 40%
 0,5 l spirytusu
kawałek kory cynamonu
  Jagody wrzucić do słoja przesypując cukrem. Przykryć gazą i odstawić na ok. tydzień. Co jakiś czas wstrząsnąć naczyniem. Gdy jagody puszczą sok dolać spirytus, dorzucić cynamon, zamknąć szczelnie i odstawić na miesiąc.
Po miesiącu zlać płyn a owoce zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie.
Na koniec odcedzić owoce, połączyć płyny, rozlać do butelek (sklarować wcześniej) i niech dojrzewa przez 6 miesięcy.
 Owoce po wytrawianiu trzymają się dzielnie, nie rozpadają się. Można ich używać jako dodatek do lodów i kremów do ciast.
Przepis znaleziony http://www.kochamwies.pl/lubie-gotowac?task=przepis&id=411

sobota, 2 czerwca 2012

Botwinka jak szpinak

Można oczywiście użyć liści boćwiny czyli bietoli, ale raczej nie w Polsce (chyba, że sami wyhodujemy w ogródku, w sklepach ciężko dostać).
Mnie liście z buraczków zostały po zrobieniu chłodnika z botwinki.
1 duży pęczek botwinki (same liście)
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 - 2 ząbki czosnku
sól, pieprz
peperoncino
ew. śmietanka i mąka
Liście botwinki dokładnie opłukać, lekko osuszyć, posiekać lub porwać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek, lekko zrumienić. Dodać botwinkę i na małym ogniu dusić mieszając aż liście zwiędną. Doprawić solą, pieprzem oraz peperoncino. Gotować ok. 5 min. Można dodać śmietankę i zagęścić mąką, ale ja wolę bez. Jeśli liście zbyt suche dodać trochę wody. We Włoszech dodaje się jeszcze troche przeciery z pomidorów. Ciekawy dodatek do mięsa lub ryby, pyszne też jako samodzielne danie.
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

piątek, 1 czerwca 2012

Zapiekany koper włoski - Finocchi al forno


1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
1 cebula (mała)
1 jajko
śmietana
olej
sól, pieprz, ew. peperoncino
ser żółty
Posiekać w kostkę cebulę i zezłocić na tłuszczu. Pokroić koper w kostkę i wymieszać z cebulą. Jajko rozkłócić, wymieszać ze śmietaną i przyprawami (można oczywiście dodać inne).
Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch dać ser żółty i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut (180'C).
Porcja na 2 - 3 osoby. Można jeść samodzielnie albo jako dodatek do mięsa czy ryby.
Nadal nie mogę przesłać zdjęć, zacznę je umieszczać fb. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150830625041695&set=a.53453361694.76581.550341694&type=3&theater
Kuchnia Bardzo Włoska 2012