piątek, 9 marca 2012

Wiejska jajecznica z lebiodą

3 garście młodych roślin lebiody (nie większych niż 15 cm) lub samych młodych liści zerwanych już latem posiekać, zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić. Posiekać kilka liści mięty (można użyć jej dzikich gatunków). Rozgrzać tłuszcz. Wrzucić lebiodę, smażyć kilka minut, dodać miętę, wbić 2 jajka.
Łukasz Łuczaj - doktor botaniki, prowadzi eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami. Autor książki „Dzikie rośliny jadalne Polski – Przewodnik survivalowy”. www.luczaj.com

3 komentarze:

  1. A mogę poprosić o zdjęcie dania ? :)

    Dziękuję za dołączenie do naszej akcji "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu" :)
    Poproszę jednak o wklejenie banerka na stronie.

    Pozdrawiam,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm, lebiody nigdy nie zbierałam - muszę się za nią rozejrzeć

    OdpowiedzUsuń
  3. dobra jest też jako "szpinak"

    OdpowiedzUsuń