wtorek, 7 lutego 2012

Kolendra siewna

Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany, rzadko zdziczały lub zawleczony.
Niektórzy nazywają kolendrę chińską natką. Niezależnie od użytej nazwy - albo ją pokochasz, albo znienawidzisz. Ma mocny smak z subtelną nutą anyżu, jest jednak dodatkiem dość uniwersalnym. Nadaje charakterystyczny smak sosom salsa, zupom, potrawkom, sałatkom, warzywom, rybom, potrawom typu curry i daniom z drobiu.
Stanowi pospolitą przyprawę kuchenną, jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej curry. W kuchni nasiona używane są jako dodatek do ciast (szarlotki), pierników i kruchych ciasteczek, a także do przyprawiania sosu pomidorowego, sałatek oraz ryżu. Stosuje się je w masarstwie, lakiernictwie i browarnictwie. Świeże listki kolendry są popularną przyprawą w wielu kuchniach azjatyckich oraz w kuchni portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej.
Ze względu na działanie wysokiej temperatury, która obniża walory smakowe kolendry, świeże liście dodaje się pod koniec gotowania.
Owoc kolendry pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Ma także właściwości rozkurczające i pomaga pozbyć się wzdęć.
Dzięki swojemu pięknemu zapachowi i aromatowi ziarna kolendry występują w eliksirach miłosnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz