sobota, 22 października 2011

Twarożek domowej roboty

2 l słodkiego mleka
250 ml śmietany 18%
Mleko gotujemy, a po ostudzeniu dodajemy śmietanę. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Kwaśne mleko ogrzewamy bardzo powoli do temperatury najwyżej 50 'C. Możemy również dla pewności umieścić naczynie z mlekiem w kąpieli wodnej i podgrzewać około pół godziny, aż twaróg oddzieli się od serwatki. Trzeba pilnować, żeby nie zagrzało się za bardzo, bo twaróg będzie suchy i „piaszczysty”. Następnie wylewamy podgrzane kwaśne mleko na sito, a gdy serwatka się oddzieli, przekładamy twarożek do płóciennego woreczka lub lnianej ściereczki. Zawiązujemy i obciążamy deseczką lub wieszamy nad miską. Kwaśne mleko możemy wcześniej odtłuścić zdejmując z niego śmietanę, wtedy otrzymamy niskokaloryczny ser, który możemy stosować np.: w trakcie diety odchudzającej. Gotowy ser możemy posolić.
To oryginalny przepis p. Kuronia.
Ja dałam na 2 litry mleka, mały jogurt naturalny, małą śmietanę 18%, duży kefir.
Były już w ostatnim dniu do spożycia.
Do gotowania dodałam trochę soli i kminku.
Przecedziłam, ale bez obciążania.
Twaróg wyszedł pikantny, ale pyszny.
Użyłam go do naleśników ze szpinakiem i serem.
Domowy wyrób Kuchnia Macieja Kuronia Zróbmy sobie ser domowy

7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) Domowej roboty serek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę twarożek domowej roboty jest niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy mleko z kartonu UHT tez się nada?

    OdpowiedzUsuń
  4. nie, ono nie kwaśnieje, ale nie wiem jak po dodaniu np. paru łyżek kefiru

    OdpowiedzUsuń
  5. Piszę tutaj, bo biały ser domowy to skarb cenniejszy od złota i innych kamieni.

    Jako, że jesteś obserwatorką/obserwatorem mojego bloga zapraszam (ośmielam się!) teraz także na stronę facebookową.
    http://www.facebook.com/mowiaweki


    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Każde mleko się nada. UHT nie musi być gotowane, bo już jest sterylne. Właśnie po to dodawana jest tu śmietana, żeby wprowadzić bakterie kwasu mlekowego (można dodać gotowe kwaśne mleko, takie ze sklepu). Jeżeli dodasz kefir, otrzymasz... więcej kefiru. To nie te same bakterie. Swoją drogą polecam własny kefir i jogurt są dużo smaczniejsze niż fabryczne. Wystarczy ogrzać mleko UHT do ok 35 stopni, dodać ze dwie łyżki kefiru (lub jogurtu) i postawić w ciepłym miejscu, na piecu albo na grzejniku na 10-12 godzin. Można też robić w termosie.

    OdpowiedzUsuń