sobota, 29 października 2011

Kapusta biała zasmażana

1/2 główki białej kapusty
1 cebula
1 kwaskowate jabłko
1 łyżka mąki
4 łyżki oleju (do podsmażenia cebuli i do zasmażki)
1/2 łyżeczki kminku
1/2 szklanki wody
ocet
cukier
sól, pieprz
Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie kapustę zalewamy wrzątkiem i odsączamy na sicie.
Na oleju podsmażamy posiekana cebulę, gdy się zeszkli dodajemy kapustę, pokrojone w cząstki jabłka (obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości (kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana).
Do ugotowanej kapusty dodajemy kminek i dusimy przez około 5 minut.
Na oleju zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, dodajemy zasmażkę do kapusty razem z octem, cukrem, pieprze, solą i jeszcze raz zagotowujemy.
Kapustę podajemy na gorąco - klasycznie do schabowego.
Sezon na jałbka 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz