czwartek, 27 października 2011

Koszari

Koszari - potrawa z makaronu z ryżem i soczewicą, polana sosem pomidorowym i posypana usmażoną na chrupko cebulą.
1 szklanka soczewicy,
1 szklanka białego ryżu,
1 szklanka makaronu typu kolanka,
1 cebula, pokrojona w kostkę,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
2 1/2 szklanki soku pomidorowego,
1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu,
sól do smaku
Soczewicę zalewamy osoloną wodą i gotujemy w rondlu przez ok. 30 minut – do miękkości. W międzyczasie gotujemy osobno ryż i makaron.
Soczewicę, ryż i makaron mieszamy w garnku.
Podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek (cebula powinna być złota). Wlewamy na patelnię sok pomidorowy i podgrzewamy, aż sos cebulowo - pomidorowy zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i czerwonym pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
Na talerz kładziemy porcję mieszaniny soczewicy, ryżu i makaronu, a następnie polewamy sosem pomidorowym i podajemy.
Można podawać wszystko osobno i każdy sam sobie miesza na talerzu.
Czasami jest do tego dania dodawana dodatkowo ciecierzyca.
Kuchnie Świata... Od kuchni

1 komentarz: