wtorek, 25 października 2011

Mustarda di Cremona

Coś co lubię i to bardzo. Zawsze jak jestem we Włoszech staram się uzupełnić zapas. Musztarda z owoców, najczęściej mieszanych.
Odważyłam zrobić ją sama:
Owoce smaży się jak do konfitury, na 1 kg owoców (jabłka, gruszki, śliwy, morele, pigwy, figi, itp) 0,5 kg cukru, i do tego dodaje się esencję z gorczycy, ok. 10 kropli. Pychota!!
Niestety nie spotkałam w Polsce esencji z gorczycy i zastąpiłam ją niewielką ilością musztardy w proszku!
Dobry dodatek do mięs, wędlin.
Sezon na jałbka 2 Kuchnie Świata... Od kuchni Domowy wyrób

2 komentarze:

  1. tak, różnią się tylko dodatkiem gorczycy, wg. mnie jest to doskonały dodatek np. do gotowanego mięsa zamiast tradycyjnego chrzanu!

    OdpowiedzUsuń