piątek, 24 kwietnia 2009

Tort Sachera




Tort Sachera (niem. Sachertorte) – czekoladowy tort stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu, w XIX wieku.

24 dag gorzkiej czekolady (70-proc.),
24 dag masła o temperaturze pokojowej,
6 białek,
16 dag cukru,
odrobina cukru waniliowego,
5 żółtek,
24 dag mąki,
dżem morelowy do przełożenia,
polewa czekoladowa do dekoracji,
Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i powoli dolewaj do masła, cały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejno dodawaj do masy żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową). Gdy wszystkie żółtka idealnie połączą się z masą, dodaj szczyptę cukru waniliowego i ucieraj jeszcze przez chwilę. Białka ubij na pianę. Powoli, ciągle ubijając, wsypuj cukier. Przerwij ubijanie, gdy piana będzie gładka, bardzo sztywna i lśniąca – nie może być w niej kryształków cukru. Pianę dodawaj po łyżce do masy czekoladowej, lekko mieszając łyżką. Przesiej mąkę do masy i bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciastem napełnij tortownicę (posmarowaną masłem i posypaną mąką), piecz godzinę w temp. 200°C. Tort przekrój na połowę, przełóż dżemem morelowym. Wierzch także posmaruj dżemem, a cały tort oblej polewą czekoladową. Podawaj z bitą śmietaną.

http://sachertorte.sacher.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz