czwartek, 30 kwietnia 2009

Truskawki









Poziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Ma wiele nazw zwyczajowych: poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa, najczęściej jednak nazywana jest po prostu truskawką. Mieszaniec ten został uzyskany w Europie przez skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej (F. virginiana Duch.) z chilijską (F. chiloensis Ehrh.), którego dokonał Duchesne w 1712 roku. Uprawiana ze względu na smaczne owoce, wyjątkowo i przejściowo dziczeje (efemerofit).
Cenione substancje: antocyjany, witamina C, fosfor, żelazo, bromelina (dojrzałe owoce).
Przetwarzana na: przetwory, herbatkę (liście). Z owoców można przyrządzać desery.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz