wtorek, 14 kwietnia 2009

Ciecierzyca





Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) - gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. Nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną.
Nasiona wyglądem i smakiem przypominają groch i są używane do spożycia podobnie, jak on. Znana jest także jako groch włoski. Wyrabia się z nich także specjalną mąkę. Roślina bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Nasiona ugotowane i zmielone (utarte na miazgę) tworzą masę będącą podstawą tzw. hummus, coś w rodzaju smarowidła do chleba i placków chlebo-podobnych w tradycji kulinarnej kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Sródziemnego.
Tydzień z ciecierzycą

1 komentarz:

  1. Szkoda ze w Polsce ciecierzyca jest tak malo popularna... Mieszkam w Hiszpanii i dania z ciecierzycy, soczewicy lub zielonego groszku jada sie tu praktycznie raz na tydzien lub czesciej.

    OdpowiedzUsuń