2-3 kg muli,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
4-5 szalotek (lub dymek)
liść laurowy,
estragon,
zielona pietruszka,
2 łodygi selera naciowego.
Mule starannie umyć szczoteczką pod bieżąca wodą, odskrobać wszystkie narośla, wodorosty. Namoczyć w zimnej wodzie i w ciągu godziny trzykrotnie ją zmienić.
W dużym rondlu zagotować wino z przyprawami, wrzucić umyte małże i gotować je pod przykryciem 5 minut. Powinny w ciągu tego czasu się otworzyć. Jeżeli jakiekolwiek się nie otworzyły należy je usunąć.
Łyżką cedzakową nakładać na talerze, po czym potrzymać garnek pochylony, aby wywar się ustał i ostrożnie ponalewać na talerze.
Mule starannie umyć szczoteczką pod bieżąca wodą, odskrobać wszystkie narośla, wodorosty. Namoczyć w zimnej wodzie i w ciągu godziny trzykrotnie ją zmienić.
W dużym rondlu zagotować wino z przyprawami, wrzucić umyte małże i gotować je pod przykryciem 5 minut. Powinny w ciągu tego czasu się otworzyć. Jeżeli jakiekolwiek się nie otworzyły należy je usunąć.
Łyżką cedzakową nakładać na talerze, po czym potrzymać garnek pochylony, aby wywar się ustał i ostrożnie ponalewać na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz