piątek, 24 kwietnia 2009

Kuchnia austriacka


Tradycyjna kuchnia austriacka jest bardzo ciężka i obfituje w dania mięsne. W niektórych częściach Austrii wegetarianie będą mieli trudności ze znalezieniem czegoś dla siebie. Wiele lokali serwuje jednak co najmniej jedno danie wegetariańskie i w ogóle notuje się tendencję do podawania lekkich zdrowych posiłków, zwanych Fitnessteller, zwłaszcza latem.
Zupa jest standardowym daniem rozpoczynającym posiłek, szczególnie w menu dnia. Markknödelsuppe to rosół ze szpiku kostnego z kluseczkami, a Frittatensuppe, kolejna austriacka specjalność, to bulion z pokrojonym naleśnikiem.
Knedle (Knödel) są stałym elementem wielu dań. Pojawiają się w zupach, deserach oraz w daniach głównych. Wyróżniają się głównie rodzajem nadzienia, np. z wątróbki (Leberknödel) lub chleba (Semmelknödel).
Nockerln (zwane czasem Spätzle, głównie w zachodniej Austrii) to drobny makaron domowej roboty o smaku podobnym do knedli. Z kolei Nudeln to normalny makaron wstążki, z wyjątkiem tego podawanego do zup (wtedy są to nitki). W Karyntii makaron zwija się w kulki i łączy serem (Käsnudeln). Käsnocken, Kässpätzle i Käsknödel to potrawy odznaczające się podobnym smakiem.
Ziemniaki pojawiają się najczęściej w postaci frytek (Pommes), gotowanej (Kartoffeln), smażonej (Bratkartoffeln) oraz jako Geröstete, czyli krojone w plastry i podsmażane. Erdapfel to po prostu inna nazwa ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz