poniedziałek, 23 marca 2009

Guinness



Guinness – piwo górnej fermentacji typu stout czyli ciemne, prawie czarne piwo, uzyskiwane ze skarmelizowanego słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego, o ciężkim, słodko-gorzkawym smaku.
Guinness to najpopularniejsze piwo produkowane w Irlandii w browarze Arthura Guinnessa St. James's Gate Brewery w Dublinie. Browar St. James's Gate z czasem stał się jedną z największych i najbardziej znanych firm piwowarskich na świecie. Obecnie Guinness należy do grupy Diageo.
Guinness produkowany jest ze słodu jęczmiennego (częściowo palonego), chmielu, drożdży i wody. Pinta Guinnessa zawiera 190 kilokalorii - to piwo jest mniej kaloryczne niż piwo jasne (0,5 l jasnego piwa zawiera ok. 215 kilokalorii). Zawiera 4,2% alkoholu i jest popularne na Wyspach.
Należy pamiętać, że w stosunku do Guinnessa nie używa się określenia beer (piwo).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz