Kuchnia holenderska nie jest tak wyszukana jak włoska czy francuska i swe źródła ma w prostych i treściwych potrawach chłopów i rybaków. Często są to potrawy jednogarnkowe z ziemniakami w podstawie. Ugotowane i stłuczone ziemniaki, inne warzywa, mięso i tłuszcz.
Typowo holenderskie potrawy jednogarnkowe:
Stamppot - (tłuczony garnek) ziemniaki ugotowane z innymi warzywami, stłuczone na puree podawane najczęściej z mocno zesmażonym boczkiem. Zimą bardzo popularny jest boerenkool stamppot, czyli ziemniaki ugotowane z jarmużem i wędzoną holenderską kiełbasą rookworst. Endywia (andijvie stamppot), szpinak i kapusta kiszona (zuurkool)
Hutspot - (garnek bałagan) puree z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli najchętniej jedzony z klapstuk (duszony szponder wołowy).
Hete bliksem - (holenderska parzybroda) puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli, jabłek i gruszek
Erwtensoep (także snert) - gęsta zupa grochowa z zielonego, łuskanego grochu gotowana tylko zimą.
Bruine bonensoep - zupa z brązowej fasoli.
W krótkim sezonie wiosennym na holenderskich stołach królują szparagi (asperges) - najcenniejsze i uwielbiane warzywo.
Frytki to oddzielny rozdział.
Frytki to jest przysmak dobry na każdą okazję i jedzone na obiad, podwieczorek i kolacje. Frytki Tylkom z solą lub polane majonezem, ketchupem, z cebulą a nawet sosem orzechowym (sos saté lub pindasaus). Do tego pasuje następny holenderski przysmak z frytkownicy - kiełbaska frikandel lub krokiet ziemniaczany.
Mięsa:
Draadjesvlees - (dosłownie włókniste mięso) duszona wołowina.
Klapstuk - duszony szponder wołowy.
Hachee - holenderski gulasz.
Krabbetje - żeberka.
Smażone plastry surowego boczku (speklappen) i kotlety mielone (gehaktballen) na holenderski sposób, też są bardzo popularne.
Najpopularniejsze z ryb :
Gebakken schol - smażona flądra.
Mosselen - na parze uduszone muszle morskie z przyprawami.
Garnalen - krewetki podawane najczęściej jako zakąska w różnych sałatkach.
Haring - śledź holenderski jest jednorocznym śledziem, w przeciwieństwie do polskiego i niemieckiego dwuletniego śledzia, dlatego jest mniejszy, delikatniejszy i nie jest tak mocno solony. Tradycyjnie jest jedzony z cebulką i w bardzo osobliwy sposób, trzymany za ogon i „wsuwany” jest do gardła.
Desery:
Holendrzy przepadają za deserami.
Nie może być obiad bez deseru. Deser jest ukoronowaniem obiadu i często jego najważniejszą częścią. Obiad bez deseru to jak miłość bez orgazmu. Deser nie musi być skomplikowany, od biedy może wystarczyć budyń (vla) lub słodka gruszka - ale być musi!
Hangop - (dosłownie powieś) to mleczny deser a nazwa pochodzi z czasów gdy ludzie sami z zsiadłego mleka robili twarożek wieszając mleko w płótnie do odciągnięcia.
Popularne słodkie potrawy:
Pannenkoeken - naleśniki z syropem.
Poffertjes - typowo holenderskie mini-naleśniczki z cukrem pudrem. Najłatwiej ich spróbować na rynku w Delft.
Oliebollen - w Polsce najczęściej znane jako świnki lub racuchy z rodzynkami - smażone na oleju. Obowiązkowe na Sylwestra.
Inne zimowe specjały to speculaas (rodzaj piernika), marcepan i chleb rodzynkowy z nadzieniem marcepanowym (krentenbrood met spijs)
Holenderskie dzieci jedzą chętnie kanapki z czekoladowym grysikiem (hagelslag) i masłem orzechowym (pindakaas). Typowo holenderskie są też cukierki drop, spekken, kaneelstokken, ciasto boterkoek i deser haagse bluf .
Kuchnia egzotyczna:
Holendrzy od wieków, związanych z ich kolonialną przeszłością, znają różne egzotyczne potrawy i przyprawy. W kuchni holenderskiej króluje imbir, gałka muszkatołowa i goździki. Dzisiaj oprócz tradycyjnego masła, sera i jajek Holendrzy jedzą indonezyjskie rendang i saté, surinamskie moksi meti, i chińskie bami. Kanapki smarują indonezyjskim sambalem a frytki polewają indonezyjskim sosem orzechowy.
Typowo holenderskie potrawy jednogarnkowe:
Stamppot - (tłuczony garnek) ziemniaki ugotowane z innymi warzywami, stłuczone na puree podawane najczęściej z mocno zesmażonym boczkiem. Zimą bardzo popularny jest boerenkool stamppot, czyli ziemniaki ugotowane z jarmużem i wędzoną holenderską kiełbasą rookworst. Endywia (andijvie stamppot), szpinak i kapusta kiszona (zuurkool)
Hutspot - (garnek bałagan) puree z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli najchętniej jedzony z klapstuk (duszony szponder wołowy).
Hete bliksem - (holenderska parzybroda) puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli, jabłek i gruszek
Erwtensoep (także snert) - gęsta zupa grochowa z zielonego, łuskanego grochu gotowana tylko zimą.
Bruine bonensoep - zupa z brązowej fasoli.
W krótkim sezonie wiosennym na holenderskich stołach królują szparagi (asperges) - najcenniejsze i uwielbiane warzywo.
Frytki to oddzielny rozdział.
Frytki to jest przysmak dobry na każdą okazję i jedzone na obiad, podwieczorek i kolacje. Frytki Tylkom z solą lub polane majonezem, ketchupem, z cebulą a nawet sosem orzechowym (sos saté lub pindasaus). Do tego pasuje następny holenderski przysmak z frytkownicy - kiełbaska frikandel lub krokiet ziemniaczany.
Mięsa:
Draadjesvlees - (dosłownie włókniste mięso) duszona wołowina.
Klapstuk - duszony szponder wołowy.
Hachee - holenderski gulasz.
Krabbetje - żeberka.
Smażone plastry surowego boczku (speklappen) i kotlety mielone (gehaktballen) na holenderski sposób, też są bardzo popularne.
Najpopularniejsze z ryb :
Gebakken schol - smażona flądra.
Mosselen - na parze uduszone muszle morskie z przyprawami.
Garnalen - krewetki podawane najczęściej jako zakąska w różnych sałatkach.
Haring - śledź holenderski jest jednorocznym śledziem, w przeciwieństwie do polskiego i niemieckiego dwuletniego śledzia, dlatego jest mniejszy, delikatniejszy i nie jest tak mocno solony. Tradycyjnie jest jedzony z cebulką i w bardzo osobliwy sposób, trzymany za ogon i „wsuwany” jest do gardła.
Desery:
Holendrzy przepadają za deserami.
Nie może być obiad bez deseru. Deser jest ukoronowaniem obiadu i często jego najważniejszą częścią. Obiad bez deseru to jak miłość bez orgazmu. Deser nie musi być skomplikowany, od biedy może wystarczyć budyń (vla) lub słodka gruszka - ale być musi!
Hangop - (dosłownie powieś) to mleczny deser a nazwa pochodzi z czasów gdy ludzie sami z zsiadłego mleka robili twarożek wieszając mleko w płótnie do odciągnięcia.
Popularne słodkie potrawy:
Pannenkoeken - naleśniki z syropem.
Poffertjes - typowo holenderskie mini-naleśniczki z cukrem pudrem. Najłatwiej ich spróbować na rynku w Delft.
Oliebollen - w Polsce najczęściej znane jako świnki lub racuchy z rodzynkami - smażone na oleju. Obowiązkowe na Sylwestra.
Inne zimowe specjały to speculaas (rodzaj piernika), marcepan i chleb rodzynkowy z nadzieniem marcepanowym (krentenbrood met spijs)
Holenderskie dzieci jedzą chętnie kanapki z czekoladowym grysikiem (hagelslag) i masłem orzechowym (pindakaas). Typowo holenderskie są też cukierki drop, spekken, kaneelstokken, ciasto boterkoek i deser haagse bluf .
Kuchnia egzotyczna:
Holendrzy od wieków, związanych z ich kolonialną przeszłością, znają różne egzotyczne potrawy i przyprawy. W kuchni holenderskiej króluje imbir, gałka muszkatołowa i goździki. Dzisiaj oprócz tradycyjnego masła, sera i jajek Holendrzy jedzą indonezyjskie rendang i saté, surinamskie moksi meti, i chińskie bami. Kanapki smarują indonezyjskim sambalem a frytki polewają indonezyjskim sosem orzechowy.
http://www.wiatrak.nl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz