poniedziałek, 23 marca 2009

Irish stew



Irish stew (z ang. irish - irlandzki, stew - potrawka duszona, irl. Stobhach Gaelach) - rodzaj potrawy.
Baranina duszona z ziemniakami i cebulą w gęstym sosie.
1 kg baraniny bez kości
40 dag cebuli
1,5 kg ziemniaków
2 marchewki
sól
pieprz
szczypta tymianku
Na patelnię położyć baraninę z tymiankiem, dodać zimną wodę, tak aby przykryła składniki. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Dodać obraną wcześniej cebulę, ziemniaki i marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. W dalszym ciągu gotować ( aż warzywa zmiękną ). Przyprawiać w miarę potrzeby. Można podawać samo lub z ugotowaną zieloną kapustą lub brukselką.

Ziemniaczany Sezon 2009





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz