poniedziałek, 23 marca 2009

Zapiekanka hawajska


2 kg porów
3 łyżki oleju
tarta gałka muszkatołowa
40 dag śmietany kremówki
8 plasterków szynki (40 dag)
4 jajka
8 plasterków żółtego sera np. goudy(ok. 32 dag)
1 puszka ananasów z puszki w plasterkach
6 kromek białego pieczywa
sól
pieprz
Pory oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Mocno rozgrzać olej na patelni, dusić na nim pory przez 2 - 5 minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Przyprawić na pikantnie solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową. Ułożyć na prostokątnej blasze o wymiarach 39*35cm. Śmietanę połączyć z jajkami. Polać pory. Całość zapiec w 200 stopniach przez 10 minut. Plasterki żółtego sera i szynki podzielić na ćwiartki. Krążki ananasa dobrze osączyć z soku, pokroić na ćwiartki lub połówki. Kromki pieczywa zrumienić w tosterze , pokroić w kostkę. Na warstwie porów umieścić kawałki szynki i ananasa, posypać kostkami zrumienionego pieczywa.Obłożyć żółtym serem i zapiekać przez 20-30 minut w tej samej temperaturze. Podawać bezpośrednio po upieczeniu jeszcze ciepłą.
http://mojegotowanie.blog.onet.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz