poniedziałek, 23 marca 2009

Śniadanie irlandzkie






Typowe irlandzkie śniadanie zazwyczaj nie różni się od śniadania angielskiego i składa się z następujących potraw:
smażone kiełbaski wieprzowe (sausages);
smażone plastry bekonu (rashers);
jajko sadzone lub jajecznica;
white pudding (rodzaj białej kaszanki) lub black pudding (rodzaj czarnej kaszanki);
pieczony pomidor (oven-baked tomato);
hash brown - podobny do polskiego placka ziemniaczanego, ale smażony na głębokim tłuszczu;
tosty;
frytki lub pieczone ziemniaki;
fasolka w sosie pomidorowym;
smażone pieczarki;
kawa lub herbata, z reguły podawane z mlekiem i cukrem.
Ulster Fry - wariant śniadania w Irlandii Północnej. W północnej części wyspy nie serwuje się puddingów, popularne natomiast są placki sodowe (ang. soda farls), pieczone z mąki pszennej z dodatkiem wody sodowej i maślanki. Często podaje się też potato cakes, przygotowywane z gotowanych ziemniaków, mąki i masła.
Wielu Irlandczyków zamiast spożywać typowe Full Irish Breakfast, na śniadanie zjada jedynie owsiankę (ang. porridge) lub płatki kukurydziane i kromkę ciemnego chleba sodowego (ang. soda bread) z dżemem pomarańczowym (ang. marmalade).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz