4 - 5 pomidorów
1 duża cebula - najlepiej czerwona
4 - 5 jajek ugotowanych na twardo
1/2 kg brokułów (mogą być mrożone lub świeże) - ugotowanych "al dente"
1 majonez
1 jogurt naturalny
2- 3 ząbki czosnku
sok z cytryny
Pomidory oparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, ułożyć w przeźroczystej misce.
Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na pomidorach
Te warstwy można lekko posolić i posypać ziołami (np. prowansalskimi lum włoskimi), a następnie wyłożyć na to 3/4 słoika majonezu.
Jajka pokroić i ułożyć na majonezie. Przygotować sos jogurtowo - czosnkowy: do jogurtu wcisnąć czosnek, sok z cytryny i łyżkę majonezu - dokładnie wymieszać i polać tym jajka. Trzeba zostawić 2 - 3 łyżki sosu!
Na to układamy ugotowane i ostudzone brokuły i polewamy resztą sosu.
Sałatkę należny włożyć na 1 - 2 h do lodówki.
1 duża cebula - najlepiej czerwona
4 - 5 jajek ugotowanych na twardo
1/2 kg brokułów (mogą być mrożone lub świeże) - ugotowanych "al dente"
1 majonez
1 jogurt naturalny
2- 3 ząbki czosnku
sok z cytryny
Pomidory oparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, ułożyć w przeźroczystej misce.
Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na pomidorach
Te warstwy można lekko posolić i posypać ziołami (np. prowansalskimi lum włoskimi), a następnie wyłożyć na to 3/4 słoika majonezu.
Jajka pokroić i ułożyć na majonezie. Przygotować sos jogurtowo - czosnkowy: do jogurtu wcisnąć czosnek, sok z cytryny i łyżkę majonezu - dokładnie wymieszać i polać tym jajka. Trzeba zostawić 2 - 3 łyżki sosu!
Na to układamy ugotowane i ostudzone brokuły i polewamy resztą sosu.
Sałatkę należny włożyć na 1 - 2 h do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz