niedziela, 14 lutego 2016

Placek z rabarbarem na spodzie kruchym "Beata"

25 dkg mąki
10 dkg masła lub margaryny
2 żółtka
10 dkg cukru pudru
80 dkg rabarbaru
15 dkg cukru kryształu
2 dkg bułki tartej
2 jajka
5 dkg cukru pudru
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami i cukrem, zagnieść szybko i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze, podpiec na jasnozłoty kolor.
Rabarbar opłukać, obrać ze skórki, pokrajać na kawałki, posypać cukrem kryształem (10 dkg), wstawić do piekarnika, aby puścił sok, osączyć na sicie, połączyć z pozostałym cukrem kryształem i bułką tartą.
Jajka umyć, wybić ze skorupek do naczynia, dodać cukier puder, wstawić naczynie z jajkami do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze, aż masa zgęstnieje. Połączyć z przygotowanym rabarbarem, wyłożyć na przygotowane ciasto. Wyrównać powierzchnię i upiec.
H. Dębski, D. Dębska; "Obiady na każdy dzień roku", 1989, obiad na 2 wrzesień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz