1/4 kury
tłuszcz
6 dkg ryżu
15 dkg pieczarek
10 dkg groszku konserwowego
8 dkg majonezu
sól i pieprz do smaku
4 dkg rzodkiewek
100 ml śmietanki kremowej
Mięso umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Potem polać tłuszczem, zrumienić w silnie nagrzanym piekarniku i upiec skrapiając wodą, następnie wytworzonym sosem. Miękką kurę wyjąć, oddzielić mięso od kości, pokrajać w kostkę.
Ryż opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić, przepłukać gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wystudzić, wymieszać z ryżem, mięsem, groszkiem konserwowym i majonezem, doprawić do smaku, uformować okrągłe gałki, ułożyć na półmisku.
Rzodkiewki oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, wymieszać z ubitą śmietaną, doprawić do smaku, polać gałki i zaraz podawać.
H. Dębski, D. Dębska; "Obiady na każdy dzień roku", 1989, obiad na 4 czerwiec.
tłuszcz
6 dkg ryżu
15 dkg pieczarek
10 dkg groszku konserwowego
8 dkg majonezu
sól i pieprz do smaku
4 dkg rzodkiewek
100 ml śmietanki kremowej
Mięso umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Potem polać tłuszczem, zrumienić w silnie nagrzanym piekarniku i upiec skrapiając wodą, następnie wytworzonym sosem. Miękką kurę wyjąć, oddzielić mięso od kości, pokrajać w kostkę.
Ryż opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić, przepłukać gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wystudzić, wymieszać z ryżem, mięsem, groszkiem konserwowym i majonezem, doprawić do smaku, uformować okrągłe gałki, ułożyć na półmisku.
Rzodkiewki oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, wymieszać z ubitą śmietaną, doprawić do smaku, polać gałki i zaraz podawać.
H. Dębski, D. Dębska; "Obiady na każdy dzień roku", 1989, obiad na 4 czerwiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz