niedziela, 1 kwietnia 2012

Zupa wielkanocna na maślance

1 l maślanki
2 łyżki stołowe mąki pszennej
sól
1,5 szklanki wody
2 łyżeczki masła
2 łyżki gęstej śmietany
ziemniaki ugotowane
chrzan
wędzona wiejska kiełbasa
wędzona szynka
jajka ugotowane na twardo
zielenina
Zagotować szklankę wody z dodatkiem soli, w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę. Połączyć i mieszając gotować tak, aby mąka straciła swoją surowość.Następnie wlewać maślankę. Odstawić z ognia. Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki, kroimy na talarki i smażymy na złoty kolor, solimy, posypujemy zieleniną. Wlewamy zupę na talerze, do każdego wkładamy na środek po łyżeczce masła, chrzan wędliny, jajka i łyżce gęstej śmietany. Na talerzach podajemy smażone ziemniaki. Jemy zupę dobierając złote talarki. Smacznego!
Wielkanocne Smaki 2

1 komentarz: