1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowina, drób, wołowina, ryba)
1 mała cebulka drobno posiekana
1 - 2 ząbki czosnku starte
2 łyżki musztardy
1 - 2 łyżki ulubionych ziół (np. natki pietruszki)
szczypta słodkiej papryki
1 jajko
ew. trochę startego parmezanu
1 szklanka bułki tartej
sól, pieprz
olej lub inny tłuszcz do smażenia
Składniki wymieszać na jednolitą masę (użyć tylko 1/2 szklanki bułki, resztę do panierowania) i odstawić na ok. 1/2 godziny.
Uformować 8 - 10 kulek, panierować i smażyć.
Można dodać do masy posiekane pieczarki, lub kawałek sera żółtego do środka, lub świeże zioła (koperek, szczypiorek, pietruszkę..).
Można podać je w sosie np. z groszkiem, pomidorami itp.
Ciekawie wyglądają też kotleciki nadziewane po 3 - 4 na patyczki od szaszłyków (po usmażeniu) i podane z salsami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz