niedziela, 15 kwietnia 2012

Cottage pie

Wyrzucamy resztki ciągle, najwięcej pieczywa, ziemniaków i mięsa (wędlin). Zapominamy o wielu możliwościach wykorzystania tych produktów. Warto o tym pamiętać, bo szczególnie przy obecnych cenach żywności, nie stać nas na taki "luksus".
Więcej informacji na ten temat znajdziecie tutaj. Warto poczytać i warto wziąć sobie wszystkie rady do serca.
Moja wersja tej zapiekanki
- mięso z rosołu
- jarzyny z rosołu
- resztka gulaszu
- liście selera, cebuli, rozmarynu - posiekane drobno
- mała puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, papryka, fasola czerwona)
- sól, pieprz, cynamon
- ugotowane ziemniaki (u mnie podsmażone w plasterkach)
- żółty ser
Mięso, jarzyny, zieleninę i przyprawy mieszamy. Wykładamy do foremki, na wierzch ziemniaki (dobre też utłuczone lub piure) i ser. Zapiekać ok. 30 min w 180'.

2 komentarze:

  1. To ma być cottage pie? Proszę cię!!!! Moj znajomy kucharz Anglik poplakalby się z rozpaczy. Pasuje tu nazwa zapiekanka - śmietnik, a co do smaku, to raczej się nie przekonam, bo taki zestaw składników, to nie dla mnie, ani mojej rodziny.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. To moja wersja tej zapiekanki jak napisałam!

    OdpowiedzUsuń