środa, 12 października 2011

Łazanki z kapustą

makaron typu łazanki ok. 1/2 kg suchego
1 główka kapusty
10 dkg słoniny
20 dkg kiełbasy
3 cebule
smalec, masło
sól, pieprz
kminek
ziele angielskie
liście laurowe
Makaron ugotować al dente.
Kapustę podzieloną na ćwiartki ugotować w osolonej wodzie z kminkiem. Odcedzić i posiekać na kawałki wielkości łazanek.
Rozgrzać smalec na patelni, dodać słoninę i kiełbasę pokrojone w kostkę, jak się podsmaży dodajemy posiekaną cebulę, ziele i liście; jak się zezłoci dodajemy kapustę. Smażymy ok. kwadrans dodając sól, pieprz i ew. cukier.
Masę łączymy z łazankami, dodajemy 1 łyżkę masła, pieprz, mieszamy i zapiekamy o. 1/2 godz.
Można dodać trochę kiszonej kapusty albo grzybów.
inspiracja: http://www.kuron.com.pl/przepisy/art125.html
Kuchnia Macieja Kuronia

2 komentarze: