czwartek, 19 listopada 2009

Kuchnia Białoruska



Kuchnia białoruska jest kuchnią specyficzną, królują w niej potrawy wysoko kaloryczne oraz ziemniaki stanowiące dodatek do dań, a okraszone słoniną i polane kwaśnym mlekiem stanowią samodzielne danie. Ziemniaki wykorzystywane są do potraw takich jak placki ziemniaczane (tzw. oładki podawane z sosem grzybowym lub faszerowane mięsem), babek czy też pierogów. Inną potrawa, do której ziemniaki są niezbędne to zrazy ziemniaczane faszerowane różnymi rodzajami mięsa. Również warzywa takie jak marchew, kapusta, pietruszka, seler, buraki, cebula, ogórki oraz pomidory są często wykorzystywane w tej kuchni, w tak zwanych daniach jednogarnkowych (np. grzyby, mięso, warzywa). W kuchni tej ogromną rolę odgrywają zupy, które są gotowane na wywarze mięsnym. Są one bardzo kaloryczne oraz smaczne. Do najpopularniejszych zup należy na pewno zaliczyć barszcze, kapuśniaki, zupy rybne, ziemniaczane oraz chłodniki. Na specjalne uznanie zasługują zupy gotowane na tak zwanym zakwasie chlebowym (powstaje on z czerstwego chleba żytniego, jęczmienia oraz miodu i wody) oraz zupy mleczne. Dodatkami do zup są przede wszystkim uszka, byliny (pieczone lub gotowane) oraz zacierka.
W kuchni białoruskiej występują również dania z mięs - do najchętniej wykorzystywanych należy wieprzowina, wołowina, drób oraz mięso ryb. Mięsa podaje się najczęściej duszone na wolnym ogniu w malutkich kawałeczkach, z przeróżnymi warzywami I z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Białorusini uwielbiają potrawy nadziewane. Jedną z najciekawszych potraw tego typu jest mielona wieprzowina faszerowana słoniną, kiełbasą oraz ziemniakami.
Kuchnia białoruska jest właściwie taka sama na terenie całego kraju. Na zachodzie, przy granicy z Polską (Grodno, Brześć) widać wyraźne akcenty kuchni staropolskiej. W centrum (Mińsk) i na wschodzie (Mohiłów) króluje tradycyjna kuchnia białoruska, a na północy (Witebsk) dają się odczuć wpływy kulinarne Rosji I Litwy.
Warto również zwrócić uwagę na białoruskie desery. Należą do nich na pewno pieróg z ciasta drożdżowego ze śliwkami, powidłami lub jabłkami oraz kułaga (powstaje z gotowanego na wolnym ogniu ciasta ze sfermentowanej mąki gryczanej i suszu owocowego).
www.odyssei.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz