niedziela, 6 maja 2012

Zapiekanki z pieczarkami w PRL

250g pieczarek
2 cebule
starty żółty ser
sól,pieprz
olej
bagietka
Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy. Na olej wrzucamy pieczarki i cebulę, przyprawiamy. Smażymy do odparowania wody z masy i do ciepłego farszu dodajemy starty żółty ser. Masę nakładamy na połówki bagietki. Zapiekamy w 180 st. ok. 10 minut.
Takie pyszności można było zjeść np. w Krakowie na Dworcu Głównym, często były z dodatkiem surowego ogórka w masie pieczarkowej!
Kuchnia PRL

1 komentarz:

  1. A to z kolei mniam :) Dobre wspomnienie z dzieciństwa. Taki zapiekanki (zdecydowanie bez ogórka) można było kupić w moim licealnym sklepiku do wyboru z mikrofali lub z pieca. Mmmm takie pyszniutkie chrupkie były te z pieca. Do dziś za to nie rozumiem tych co wybierali z mikrofali - fuj.

    OdpowiedzUsuń