1 ogórek
3 duże pomidory
½ czerwonej cebuli
ew. 1 zielona papryka (dałam czerwoną)
100g sera feta
100g czarnych oliwek, z wyjętymi pestkami (u mnie pół na pół z zielonymi)
pół łyżeczki oregano
świeże listki mięty
ew. świeży koperek
sok z ½ cytryny (dałam ocet balsamico)
oliwa z oliwek extra vergine
Pokroić ogórki i pomidora na spore kawałki, a cebulę w półplasterki. Wrzucić do miski i wymieszać.
Na wierzch położyć pokrojony na spore kawałki, lub pokruszony ser feta i oliwki. W Grecji podaje się ser w plastrze. Posypać oregano, skropić sokiem z cytryny i szczodrze polać dobrą oliwą z oliwek. Podawać od razu.
wg. www.kuchnia.tv + moje modyfikacje
3 duże pomidory
½ czerwonej cebuli
ew. 1 zielona papryka (dałam czerwoną)
100g sera feta
100g czarnych oliwek, z wyjętymi pestkami (u mnie pół na pół z zielonymi)
pół łyżeczki oregano
świeże listki mięty
ew. świeży koperek
sok z ½ cytryny (dałam ocet balsamico)
oliwa z oliwek extra vergine
Pokroić ogórki i pomidora na spore kawałki, a cebulę w półplasterki. Wrzucić do miski i wymieszać.
Na wierzch położyć pokrojony na spore kawałki, lub pokruszony ser feta i oliwki. W Grecji podaje się ser w plastrze. Posypać oregano, skropić sokiem z cytryny i szczodrze polać dobrą oliwą z oliwek. Podawać od razu.
wg. www.kuchnia.tv + moje modyfikacje
Bardzo lubię sałatkę grecką :)
OdpowiedzUsuń