wtorek, 13 grudnia 2011
Śledzie w oleju z musztardą i w cebulce
8 ładnych, jędrnych filetów śledzi solonych
2 - 3 średnie cebule
musztarda do smarowania śledzi - użyłam musztardy francuskiej
kilka liści laurowych
kilkanaście kulek ziela angielskiego
czarny pieprz i ew. sól
dobrej jakości olej do zalania śledzi
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i gdy woda jest już w miarę klarowna, a śledzie oczyszczone, napełniamy naczynie woda i moczymy śledzie 1-2 godzin, aż stracą swoją słoność - można w mleku
Cebule obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki - dodatkowo sparzyłam cebulę, mniej problemów z wątrobą. Zostawiamy pod przykryciem, do czasu, gdy śledzie będą gotowe do układania w słoiku.
Śledzie odlewamy, po czym każdy filet smarujemy cienko musztardą z każdej strony, a następnie kroimy na równe kawałki.
Układamy śledzie w słoiku: na dno słoika plasterki cebuli, przyprószamy delikatnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wlewamy cienką warstwę oleju i układamy warstwę śledzi, dodajemy 2-3 kulki ziela angielskiego, listek laurowy i ponownie układamy warstwę cebuli, pieprzymy, zalewamy olejem, na to śledzie, przyprawy i tak aż do chwili wykończenia składników i zapełnienia słoika. Układając śledzie dokładnie dociskamy je do dna słoika i dolnych warstw, wówczas lepiej przejdą smakiem cebulki, oleju przypraw. Ostatnią warstwę śledzi przykrywamy szczelnie cebulką i zamykamy słoik. Wkładamy do lodówki, gdzie czekają minimum 24 godziny, aż będą gotowe do spożycia.
Tak przygotowane śledzie można podać na szybki obiad –z pieczywem lub ziemniakami w mundurkach (ziemniaczki skrapiamy olejem i układamy na nich cebulkę). Doskonałe także jako przystawka lub zakąska np. do wódki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo mi się te śledzie podobają :)
OdpowiedzUsuńprzepis fajny ale nie rozumiem po co sól do słonych śledzi
OdpowiedzUsuńEw. sól, wszystko zależy jakie kupimy śledzie.
Usuń