środa, 14 grudnia 2011
Sałata Jamie Oliwier'a
Sałatę potargać na mniejsze kawałki i włożyć do miski. oskrobać topinambury i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić pod zimną wodą i pokroić na talarki. na patelni przysmażyć boczek aż będzie chrupki, wyjąć i odłożyć. Na patelnie z odrobiną oliwy wrzucić topinambury, nieco masła, posypać pieprzem i sola. Usmażyć na złoto i chrupiącą potrząsając patelnia od czasu do czasu. na koniec dodać boczek, wysypać wszystko na sałatę i skropić sosem z bazylii i octu balsamicznego, lub z musztardy i octu ziołowego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Co to sa te topinambury? Nawet nie umiem zapamietac tego slowa.
OdpowiedzUsuńNa pewno znasz, wysokie na 2 m z kwiatem jak mały słonecznik. Rośnie prawie wszędzie i przez to łatwe w uprawie - u mnie zasłaniały kompostownik, a teraz mam ich pełno. Często uprawiane jako pasza dla zwierząt.
OdpowiedzUsuń