piątek, 16 grudnia 2011

Klasyczne śledzie w occie

1/2 kg płatów śledziowych
2 - 3 cebule
100 ml octu 10%
cukier, marchewka, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu
ok. 400 ml wody
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie od kilku do kilkunastu godzin, tak aby płaty nie były zbyt słone. Gdy śledzie mamy już odsolone, kroimy je na kawałki. Ocet zagotowujemy z listkiem laurowym, zielem angielskim i łyżką cukru. W przygotowanym wcześniej wyparzonym słoiku układamy warstwę śledzi, na którą kładziemy cebulę pociętą w piórka, cienko pokrojoną w talarki marchewkę, 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu. Takie warstwy układamy aż do zapełnienia słoika zostawiając trochę miejsca na samej górze. Całość zalewamy ostudzonym octem. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na około 48 godzin. Domowy wyrób Studencki klimat świąteczny Wigilia - zapraszamy do stołu

1 komentarz: