wtorek, 6 grudnia 2011

Ser Bursztyn

Bursztyn to ser o kolorze żółtym z bardzo rzadko rozstawionymi małymi dziurami. Jest to ser pleśniowy twardy.
Wytwarzany z najlepszego mleka krowiego z wybranych gospodarstw. Moczony 4 dni w solance. Jest to ser długodojrzewajacy, w zależności od jego wersji dojrzewa 6, 8 i 12 miesięcy. Ser ze specjalnej podpuszczki i szczepionek.Jest pierwszym wyprodukowanym w Polsce serem długodojrzewającym.
Ser ten ma złożony aromat z nutą maślaną, liści orzecha, wanilli i dojrzałej czereśni. Te łagodne posmaki przeistaczają się następnie w wyraźnie odczuwalną pikantność. Podczas jedzenia można wyczuć delikatne kryształki.
Bursztyn powinien być łupany, tak jak w przypadku parmezanu czy Grana Padano, oraz serwowany w pokojowej temperaturze.
Beczkowe wytrawne - Barolo, Rioja, Amarone, długo leżakujące wina półwytrawne -Tokaj, Sauternes, Madera, Marsala.
wg. www.seromaniacy.pl

3 komentarze:

  1. Żeby było śmiesznie mam w lodówce wielki kawał Grana Padano, a tego sera jeszcze nie miałam przyjemności...Cudze chwalicie, swego nie znacie jednym słowem. W każdym razie nadrobię to niedociągnięcie jak najszybciej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie poleciła go córka, i miała rację! pyszny

    OdpowiedzUsuń