piątek, 16 grudnia 2011

Klasyczne śledzie w oleju

1/2 kg płatów śledziowych
2 - 3 cebule
1 - 2 cytryny
listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu
olej słonecznikowy
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie od kilku do kilkunastu godzin, tak aby śledzie nie były zbyt słone. Przyspieszyć ten proces możemy przez częstą zmianę wody. Gdy śledzie mamy już odsolone, kroimy je na kawałki. W przygotowanym wcześniej wyparzonym słoiku układamy warstwę śledzi, na którą kładziemy plasterek cytryny, cebulę pociętą w piórka i po trochę przypraw. Takie warstwy układamy aż do zapełnienia słoika. Całość zalewamy olejem. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę. Domowy wyrób Studencki klimat świąteczny Wigilia - zapraszamy do stołu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz