piątek, 4 listopada 2011

Tagliatelle z pasternakiem i pancettą

12 plastrów pancetty
garść świeżego rozmarynu, tymianku lub cząbru
4 czubate łyżki masła
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
2 pasternaki, obrane i pokrojone na bardzo cienkie, długie plastry
500 g tagliatelle (makaronu wstążki)
3 garści startego parmezanu
sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
Na dużej patelni podsmaż boczek z rozmarynem, następnie dodaj czosnek i pasternak. Smaż na wolnym ogniu do momentu aż boczek dobrze się przyrumieni, a pasternak zmięknie. W osolonej wodzie ugotuj makaron i odcedź, zostawiając trochę wody. Wymieszaj makaron z boczkiem dodaj masło i parmezan oraz wodę pozostałą z gotowania makaronu. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przepis z programu Nagi szef (odc. 22)
Brzmi tak smacznie, że wybiorę się jutro na poszukiwanie pasternaku.
Kuchnie Świata... Od kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz