piątek, 4 listopada 2011

Miodek turecki

Miodek turecki – rodzaj słodyczy tradycyjnie sprzedawany w Krakowie u bram cmentarnych we Wszystkich Świętych oraz w Dzień Zaduszny. Bywa również niekiedy dostępny przy kościołach w czasie jesiennych odpustów.
Ciekawe co było pierwsze - krakowski „miodek turecki”, czy warszawska „pańska skórka”?
„Pańska skórka” to zaduszkowa słodkość warszawska, tradycyjny biało - różowy cukierek domowej roboty, zawijany w papierek i sprzedawany głównie w Warszawie m.in. przy cmentarzach podczas święta Wszystkich Świętych albo odpustów.
Materiały źródłowe dotyczące obu tych niezwykłych specjałów pochodzą z przełomu XIX i XX wieku.
2 szklanki cukru
1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
płaska łyżeczka cukru waniliowego
pół płaskiej łyżeczki sody
2 łyżki miodu
Cukier bardzo wolno skarmelizować - na biało, dodać cukier waniliowy jeszcze chwilę pogotować. Dodać sodę, wymieszać i przez moment zagotować. Dodać orzechy i miód - wymieszać starannie.
Gotowa masę przelać na blachę wyłożoną pergaminem. Poczekać aż zastygnie „na kamień”. Potłuc na dowolnej wielkości kawałki.
Od kilkudziesięciu lat spotkać też można inną, nieoficjalną nazwę tego specjału - „trupi miodek”.
Zdjęcie Wikipedia.
Domowy wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz