piątek, 25 listopada 2011

Gęś na św. Marcina

Sprawioną gęś posolić dokładnie, natrzeć pieprzem lub tymiankiem. Można skropić wytrawnym wermutem.
Nadzienie:
12 ziemniaków ugotować w łupinkach, obrać, pokrajać w kostkę. Opiec na tłuszczu razem z pokrojoną cebulą i natką pietruszki.
Przyprawić majerankiem, gałką muszkatołową, solą. Wymieszać - bez smażenia - z 3 jajkami.
Nadziać gęś i zeszyć.
Ułożyć na brytfannie, zalać 1/2 l wrzątku i piec 2,5 - 3 godz. W czasie pieczenia polewać sosem. Przed wyjęciem piwem lub słoną wodą.
Dodatki: ziemniaki, kopytka, czerwona kapusta, brukselka, duszona kapusta, mus jabłeczny, sałata, porzeczki, borówki, żurawiny w kompocie lub dżemie, duszone wiśnie, frytki z ananasa, surówka z selera.
Pić wino czerwone!
Przepis ze starych nr czasopism, podaję z jabłkami z żurawiną!

1 komentarz: