piątek, 4 listopada 2011

Pasternak po marokańsku

Przyprawy
2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka mielonego suszonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Pasternak
3/4 kg pasternaku
1 łyżka oliwy
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżeczka soli
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj przyprawy i zamknij w szczelnym pojemniku. Obierz pasternak, pokrój na 7 - centymetrowe kawałki i włóż do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej na patelni oliwę i olej z orzechów. Wsyp na patelnię 2 łyżki mieszanki przypraw i podsmaż mieszając przez 1 min. Przełóż zawartość patelni do naczynia z pasternakiem, dodaj sól i wymieszaj. Piecz pod przykryciem przez 25 – 30 min, aż pasternak będzie miękki.
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.18)
Zrobię jak uda mi się kupić pasternak, bo przyprawy mam!
Kuchnie Świata... Od kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz