poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Gołąbki


1 kapusta włoska
1/2 szklanki ryżu
500 g mielonego mięsa lub grzybów suszonych w wersji wigilijnej
1 cebula
1 jajko
olej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
vegeta
kostka rosołowa
ocet
pomidor
tymianek
Kapustę podzielić na liście i obgotować w wodzie z solą i octem, wystudzić.
Zrobić farsz z mięsa (grzybów), cebuli, czosnku, przypraw i suchego ryżu.
Nadzienie zawijać w liście kapusty, włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty, obłożyć paseczkami pomidora i posypać tymiankiem, przykryć liśćmi kapusty. Podlać wodą z kostką rosołową, dusić w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180'C.
Podawać z sosem pieczarkowym lub innym, ew. z ziemniakami.
Faszerowany zawrót głowy Wigilia - zapraszamy do stołu

4 komentarze:

  1. molto interessante il sito
    http://seduzionetecniche.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wywaliłabym jedynie z przepisu tę Vegetę nieszczęsną;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię gołąbki. Moja mama robi trochę inaczej, ale i takie na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń