1 duży kalafior
pół marchewki
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli lub łyżeczka przyprawy curry
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liście laurowe
1/2 szklanki octu spirytusowego
1 1/2 szklanki wody
sól, pół łyżeczki cukru
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i blanszować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić. Nakładać do wyparzonych słoików wraz z plasterkami marchewki, cebuli, czosnku, kawałkami papryczki i przyprawami. Zalać octem wymieszanym z półtorej szklanki wody, cukrem i połową łyżeczki soli. Dokładnie zakręcić. Pasteryzować przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.
Przepis żony kolegi ze studiów, Waldka A.
świetny pomysł :) bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń