poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Ajwar

6 słodkich czerwonych papryk
2 średnie bakłażany
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia drobno posiekana cebula
2 duże ząbki czosnku posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól, pieprz
Bakłażany i papryki umyć, osuszyć, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i opiekać tak długo, aż skórki ściemnieją i pomarszczą się. Wyjąć z piekarnika, zdjąć skórki. Papryki (bez pestek) posiekać i zemleć w maszynce do mięsa. Miąższ z bakłażanów utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać paprykę z bakłażanami, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, wlać sok cytrynowy lub ocet, wymieszać. Mieszając masę jarzynową, wlewać powoli oliwę, aż powstanie gęsty sos o konsystencji majonezu.
Warzywa psiankowate
Kuchnie Świata... Od kuchni

2 komentarze: