niedziela, 3 stycznia 2010

Savoir Vivre przy stole - jeśli wydajemy obiad

1) Przed sięgnięciem po kieliszek ocieramy usta serwetką (zawsze lewą ręką). Jeśli pijemy wino - kieliszek powinniśmy trzymać za nóżkę.
2) Posiłek rozpoczyna gospodyni
3) Spożywając potrawy nie nachylamy się nad talerzem, lecz nabieramy potrawę na sztućce i przenosimy je do ust.
4) Jeśli chcemy na moment odpocząć od jedzenia - sztućce krzyżujemy na talerzu.
5) Pierwszy toast wznosi gospodarz (tylko winem albo szmpanem). Toasty wznosi się między daniami.
6) Zakazane jest poprawianie makijażu przy stole.
7) Aperitif trwa około 20 minut. Podczas aperitifu podaje się lekkie alkohole: wermuty, gin z tonikiem, campari, koktajle z soków owocowych.
8) Przy podawaniu kawy należy pamiętać o dzbanuszku z mlekiem i cukiernicy z łyżeczką.
9) Łyżeczki do kawy i herbaty kładziemy na spodeczkach.
10) Noże, widelce i łyżkę układamy wg kolejności spożywanych dań.
www.smakiwroclawia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz