sobota, 2 stycznia 2010

Savoir Vivre przy spożywaniu posiłków


1) Dekoracje można jeść, ale tylko wtedy, gdy są one jadalne. Wszystkie ozdobne parasolki odkładamy na brzeg talerza
2) Cytrynę czy inne nabite na brzeg szklanki owoce wrzucamy do środka wyciskając mieszadełkiem.
3) Ryb nie jemy widelcem i zwykłym nożem, ani dwoma widelcami. Powinniśmy widelcem i szerokim nożem do ryb oddzielać mięso od ości.
4) Pestki i ości wypluwamy dyskretnie na łyżeczkę i odkładamy na talerz
5) Papierosa można zapalić tylko podczas deserów i tylko wtedy, gdy wszyscy skończyli jeść. Należy pamiętać, żeby poprosić wszystkich o pozwolenie.
6) Pieczywo podawane jest koszyczku. Przekładamy kawałki chleba na swój talerzyk i smarujemy masłem.
7) Jajka na miękko podawane są w kieliszkach. Obtłukujemy skorupkę, obcinamy czubek jajka i resztę jemy łyżeczką.
8) Jajka na twardo podaje się obrane - wtedy nakładamy je łyżką lub szczypcami.
9) Kanapki jemy bez użycia sztućców.
10) Nie należy maczać pieczywa w zupie.
11) Ziemniaki jemy widelcem. Nie kroimy.
12) Udko można wziąć w rękę za koniec okręcony papierem lub folią aluminiową.
13) Żeberka jemy palcami (na stole powinna być miseczka z wodą do opłukania palców).
14) Tort kroi się specjalnym nożem maczanym w gorącej wodzie. Nakładamy go łopatką.
15) Ciasta z patery nabieramy szczypcami. Można je jeść palcami lub widelczykiem - zależy od ich rodzaju.
16) Owoce:
- Kiwi powinniśmy kroić w plastry na 6-8 części.
- Ananasy na połówki, ćwiartki albo w kostkę.
- Arbuzy i melony kroi się w kostkę lub słupki.
- Jagody, maliny i poziomki podaje się bez ogonków, w porcjach w miseczkach.
- Truskawki można podawać w porcjach lub w dużej salaterce.
- Jabłka i gruszki kroi się na 4 lub 8 części.
- Grejpfruty - podaje się je w połówkach, przekrojone w poprzek, na dużym talerzu, tak aby wokół owocu było wolne miejsce szerokości ok. 3 cm
-Banany - po przełożeniu na talerzyk deserowy obiera się je palcami, a skórę odkłada na talerz na odpadki. Banany je się widelcem i nożem, odkrawając po plasterku.
17) Do owoców podaje się komplet sztućców lub dużą łyżkę i widelec. Owoce, które nie wymagają krojenia, je się łyżką, a widelcem jedynie przytrzymujemy większe kawałki. Do drobnych owoców podaje się śmietanę lub cukier puder - takie owoce jemy łyżeczką od herbaty.
18) Nie należy doprawiać jedzenia przed skosztowaniem.
19) Drób jemy sztućcami.
20) Krewetki obieramy, przekręcając w rękach pancerz i wydłubujemy ze środka.
21) Raki jemy za pomocą specjalnego noża do pancerza, widelców i palców.
22) Sushi jemy palcami lub pałeczkami, maczając w sosach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz