sobota, 2 stycznia 2010

Kuchnia brazylijska



Podstawa brazylijskiego pożywienia to arroz (biały ryż), feijao (czarna fasola) i farofel (mąka z manioku), określana również słowem farinha. Z tych produktów komponowany jest prato feito (zestaw) czy też prato do dia (posiłek dnia), z carne (stekiem), frango (kurczakiem) lub peixe (rybą). Takie zestawy kosztują mało, a porcje są ogromne. Niestety, jadanie kombinacji tych samych produktów codziennie przez dłuższy czas jest nudne.
Mimo wielu podobieństw kuchnia brazylijska charakteryzuje się znacznymi regionalnymi różnicami. Comida baiana z północno-wschodniego wybrzeża ma wyraźny afrykański smak, oparty na pieprzu, pikantnych przyprawach i mocno wonnym oleju z palmy dendę. Regiony Amazonii oferują unikalne i smaczne potrawy rybne (nawet z piranii!). Natomiast comida gaúcha z Rio Grande do Sul to przede wszystkim mięso i mięso.
Brazylijskie sucos (soki owocowe) są tak samo pyszne, jak i różnorodne. W każdym miasteczku można znaleźć zatrzęsienie pijalni soków owocowych w cenie ok. 1 $ za dużą porcję.
Kawa, napój typowy dla Brazylii, jest tutaj szatańsko mocna, gorąca jak piekło i słodka jak miłość. Nazywa się ją cafezinho i podaje w sposób podobny do espresso, z dużą ilością cukru, ale bez mleka. Cafezinho jest pita często i o każdej porze dnia. Sprzedaje się ją w ulicznych barach i bufetach, jest także bezpłatnie udostępniana z wielkich termosów w restauracjach i recepcjach hotelowych.
Refrigerantes (napoje bezalkoholowe) można kupić właściwie wszędzie i są one tańsze niż butelkowana woda mineralna. Niezwykle oryginalny pod względem smaku jest brazylijski zimny i gazowany „szampan” guaraná (o dużej zawartości kofeiny), robiony z jagód amazońskiej rośliny o tej nazwie.
W całej Brazylii pija się przede wszystkim wysokoprocentowy tani rum z trzciny cukrowej, noszący nazwę cachaça (bardziej pospolita nazwa to pinga) oraz cerveja (piwo). W sklepach sprzedaje się cachaçę bardzo różnej jakości, sporządza się z niej ponadto najbardziej typowy brazylijski koktajl caipirinha. Wśród popularnych marek piwa na wyróżnienie zasługują Antarctica i Brahma. Chopp to jasnozłote piwo beczkowe typu Pilzner, które należy do najważniejszych symboli brazylijskiej cywilizacji. Właśnie z tym piwem związane jest znane powiedzenie Moço, mais um chopp! (Kelner, jeszcze jedno szop!).
www.przewodnik.onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz