czwartek, 29 października 2009

Kuchnia litewska




Najbardziej znane potrawy 
Čeburėkai - czebureki - smażone na głębokim oleju duże "pierogi", nadziewane farszem. Podawane z gorącą zupą do popicia. Pochodzą z kuchni kaukaskiej.
Didžkukuliai lub Cepelinai (cepeliny, na Suwalszczyźnie znane jako kartacze) - "pyzy" lepione z ziemniaków i nadziewane farszem, najczęściej z mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw, ale czasem też z innych składników. W północnych rejonach Polski są znane jako kartacze.
Kastinys - lekkie żmudzkie danie ze śmietany i masła z przyprawami.
Kibinai (kibiny) - rodzaj dużych pierogów nadziewanych farszem i pieczonych w piekarniku. Danie karaimskie rozpowszechnione głównie na Litwie. Najlepsze kibinai na Litwie zjeść można w Trokach.
Koldūnai - kołduny litewskie - małe pierogi (zbliżone do polskich uszek) nadziewane surowym farszem i gotowane w zupie, rozpowszechnione na całym terytorium dawnego Wielkiego Księstwa.
Kugelis (kugiel) - babka ziemniaczana ze skwarkami, zapiekana w piekarniku. Danie przywędrowało na Litwę z kuchni niemieckiej.
Skilandis (kindziuk) - tradycyjna wędlina.
Šaltibarščiai (chłodnik litewski) - zupa na zimno z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek, koperku. Chętnie spożywana podczas upałów. Podawana z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Švilpikai - "kopytka", wyłącznie smażone.
Vėdarai - kiszka ziemniaczana.
Žemaičių blynai - bliny żmudzkie - grube placki z ugotowanych ziemniaków, nadziewane mięsem lub grzybami.
Sery litewskie - białe, żółte, suszone, wędzone, a także słynny ser jabłkowy.
Wędzone świńskie uszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz