Wskazówki ogólne (dot. wszystkich dni diety)
Śniadanie: Kromka chleba z 1/2 łyżeczki margaryny. Do tego do wyboru (łącznie 200 kcal):
jajko na twardo na liściach sałaty
2 łyżki twarogu (20% tł.) i 1 kiwi
50 g wędliny drobiowej
Przed południem: 200 ml soku pomidorowego, bez soli (35 kcal)
Do obiadu: mały talerz zielonej sałaty z pokrojonym ogórkiem, posypany rzeżuchą lub natką, skropiony sokiem z cytryny
Po południu: owoc kiwi (50 kcal)
Napoje: co najmniej 1,5 l wody mineralnej i herbatki ziołowe
Śniadanie: Kromka chleba z 1/2 łyżeczki margaryny. Do tego do wyboru (łącznie 200 kcal):
jajko na twardo na liściach sałaty
2 łyżki twarogu (20% tł.) i 1 kiwi
50 g wędliny drobiowej
Przed południem: 200 ml soku pomidorowego, bez soli (35 kcal)
Do obiadu: mały talerz zielonej sałaty z pokrojonym ogórkiem, posypany rzeżuchą lub natką, skropiony sokiem z cytryny
Po południu: owoc kiwi (50 kcal)
Napoje: co najmniej 1,5 l wody mineralnej i herbatki ziołowe
DZIEŃ 1.
Obiad: Ryżowy talerz z szynką - 345 kcal
Jabłko zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny. 50 g ciepłego lub zimnego ryżu wymieszać z 70 g drobno pokrojonej chudej szynki, dodać starte jabłko, skropić 1 łyżeczką oleju arachidowego. Posypać posiekaną natką.
Kolacja: Sałatka serowo-ryżowa - 350 kcal
Owoc kiwi obrać, pokroić w plasterki, a potem w paseczki. 50 g ryżu wymieszać z 30 g pokrojonego w paseczki sera żółtego light i dodać kiwi. Przybrać kilkoma ciemnymi winogronami, oprószyć czarnym pieprzem.
Obiad: Ryżowy talerz z szynką - 345 kcal
Jabłko zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny. 50 g ciepłego lub zimnego ryżu wymieszać z 70 g drobno pokrojonej chudej szynki, dodać starte jabłko, skropić 1 łyżeczką oleju arachidowego. Posypać posiekaną natką.
Kolacja: Sałatka serowo-ryżowa - 350 kcal
Owoc kiwi obrać, pokroić w plasterki, a potem w paseczki. 50 g ryżu wymieszać z 30 g pokrojonego w paseczki sera żółtego light i dodać kiwi. Przybrać kilkoma ciemnymi winogronami, oprószyć czarnym pieprzem.
DZIEŃ 2.
Obiad: Sznycel z masłem kiwi - 350 kcal
Kiwi obrać, zmiksować, wymieszać z łyżeczką stopionego masła, przyprawić szczyptą imbiru. Wlać do pojemniczka i wstawić do zamrażalnika. 120 g piersi z indyka oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni teflonowej w 1 łyżeczce oleju. Ułożyć na talerzu z 50 g ryżu.
Kolacja: Sałatka z krewetkami - 350 kcal
Kiwi obrać, zmiksować, purée wymieszać z łyżką posiekanego koperku. 100 g krewetek wymieszać z 50 g ryżu, ułożyć na liściach sałaty (zwykłej lub lodowej). Wierzch przybrać purée z kiwi.
DZIEŃ 3.
Obiad: Ryż z pomidorami i jajkiem - 345 kcal
2 pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z 50 g ryżu i łyżką posiekanej natki. Przybrać plasterkami jajka na twardo i łyżką majonezu light.
Kolacja: Sałatka na słodko - 350 kcal
Owoc kiwi oraz gruszkę obrać, pokroić w niewielką kostkę. Jabłko umyć, rozkroić, usunąć nasiona i także pokroić w kostkę. Pokrojone owoce wymieszać z 50 g ryżu. Łyżkę soku pomarańczowego wymieszać z łyżeczką miodu lub syropu klonowego, skropić sałatkę. Oprószyć cynamonem.
DZIEŃ 4.
Obiad: Łosoś z ryżem - 340 kcal
Filet z łososia (120 g) oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni teflonowej. Ułożyć na talerzu z 50 g ugotowanego ryżu. Przybrać plasterkiem cytryny i 2 łyżeczkami masła ziołowego.
Kolacja: Sałatka włoska - 340 kcal
Owoc kiwi obrać, pokroić w kostkę. 50 g mozzarelli pokroić w kostkę, wymieszać z 1 i 1/2 łyżeczki oliwy. Ser i kiwi wymieszać z 50 g gotowanego ryżu. Ułożyć na listkach sałaty. Oprószyć pieprzem, udekorować świeżymi listkami bazylii.
DZIEŃ 5.
Obiad: Kurczak z ryżem - 350 kcal
150 g pora pokroić w krążki, obsmażyć na 2 łyżeczkach oleju; zdjąć z patelni, trzymać w cieple. 100 g piersi kurczaka obsmażyć na teflonowej patelni, skropić sokiem z cytryny. 2 łyżeczki miodu wymieszać z łyżką gorącej wody, wlać na patelnię. Obtoczyć mięso w tym sosie, przełożyć na talerz, zjeść z porem i ryżem.
Kolacja: Sałatka owocowa - 345 kcal
Kiwi obrać, pokroić w kostkę. 200 g melona pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z 50 g ryżu, ułożyć na liściach sałaty zwykłej lub lodowej. Oprószyć cynamonem.
Źródło: Naj
Kiwi obrać, pokroić w kostkę. 200 g melona pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z 50 g ryżu, ułożyć na liściach sałaty zwykłej lub lodowej. Oprószyć cynamonem.
Źródło: Naj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz