poniedziałek, 29 czerwca 2009

Gazpacho






Gazpacho to zupa kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Gazpacho nie wymaga gotowania - podaje się na zimno, prosto z lodówki. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych.
Głównymi składnikami są warzywa (huertos - to co rośnie w sadzie) z przewagą pomidorów. Konieczne są także czosnek, oliwa, woda, chleb. Wśród pozostałych warzyw, w zależności od regionu znajdziemy: czerwoną i zieloną paprykę, cebulę, ogórek, czasem burak. Przyprawiane jest solą, pieprzem i octem, czasem drobną ilością majonezu. Sporządzenie gazpacho polega w uproszczeniu na starciu lub zmiksowaniu warzyw i dokładnym zmieszaniu wszystkich składników a następnie schłodzeniu. Powinno być podawane świeże, jakkolwiek możemy je dziś znaleźć w supermarketach pakowane w kartonikach, a nawet w restauracjach sieci McDonald's.
Na pomarańczowy kolor potrawy w dużej mierze ma wpływ czerwona papryka. Ze względu na zawartość oliwy jest też sporą dawką energii. Jest częstym elementem diety śródziemnomorskiej.
Znane odmiany gazpacho:
salmorejo (prowincja Cordoba),
porra antequerana (prowincja Málaga),
gazpacho manchego (region La Mancha),
arranque roteño (Kadyks),
gazpacho extremeño (region Extremadura),
ajoblanco (wschodnia Andaluzja).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz